Повече от 70 години съвършенство в електродъговото заваряване с КEMPPI

 Повече от 70 години съвършенство в електродъговото заваряване с КEMPPI

Повече от 70 години съвършенство в електродъговото заваряване с КEMPPI

09-06-2023

През последните 74 години финландският производител на оборудване за електродъгово заваряване и разработчик на Kemppi се превърна от малка семейна компания в световен лидер в заваръчните технологии и пионер в своята индустрия. В допълнение към 74-ата годишнина от основаването на компанията, през 2023 г. се навършват 104 години от нейния покоен основател Марти Кемппи.

Марти Кемппи беше човек с много умения и предприемаческа нагласа. Той научи важността на инициативата рано и създаде предприятие с братята си. Veljekset Kemppi Oy (Братя Кемппи) е основана в Лахти на 23 май 1949 г. В началото Kemppi работи в работилница в задния двор на семейната къща и произвежда много видове стоки като колички за мляко, специални лопатки за пръст, печки за сауна и, естествено , заваръчни трансформатори. Въпреки недостига на суровини през следвоенните години, компанията започва да процъфтява.

Изобретателността и упоритата работа са ключовите компоненти на успеха.

Марти Кемпи вярваше, че всичко е възможно. Той насърчаваше да експериментират без страх от провал, тъй като вярваше, че това е единственият начин да се създаде нещо ново. Неговият основен принцип на планиране за „изхвърляне на всички екстри от машините, доколкото е възможно, като същевременно се запазват превъзходни заваръчни характеристики“ се ражда през 50-те години на миналия век, когато започва разработването на първия заваръчен токоизправител. Подобен фокус върху неусложненото потребителско изживяване и функционалния дизайн е неразделна част от продуктовото развитие на Kemppi и днес.

През 1977 г. Kemppi направи революция в оборудването за електродъгово заваряване, като представи първия в света източник на енергия за заваряване, който използва инверторна технология. Оттогава се превърна в доминираща технология за източник на енергия в заваряването, тъй като позволи производството на по-леко, но по-ефективно оборудване за електродъгово заваряване. Инверторната технология също подобри управляемостта на оборудването и направи възможно един източник на заваръчна енергия да се използва за няколко различни заваръчни процеса: MMA, MIG/MAG и TIG заваряване. Това никога не е било възможно с по-ранно заваръчно оборудване, базирано на въртящи се трансформатори, магнитни усилватели или тиристорни токоизправители.

Водещо дъгово заваряване в дигиталната ера и след това.

Индустрията за електродъгово заваряване преживя още една повратна точка през 1993 г., когато Kemppi направи първите стъпки за отдалечаване от аналоговата заваръчна технология и разработи нов, цифров начин за управление на характеристиките на дъгата. Резултатът беше въвеждането на първия в света цифров източник на енергия за заваряване. Никой не можеше да си представи, че управлението на качеството на дъговата заварка може да се извършва толкова бързо, прецизно и в реално време. Въпреки това, други големи пробиви в управлението на заваряването тепърва предстоят.

През 2000-те Kemppi разшири бизнеса си от производство на оборудване до предоставяне на цялостни решения на своите клиенти. Първият в света универсален софтуер за управление на заваряване, Kemppi ARC System, беше пуснат на пазара през 2014 г. и насочи фокуса на индустрията към цифрова проверка на качеството на заваряване, идентифициране на скрити заваръчни дефекти и проследимост на заваръчния шев. Още преди това Kemppi пое активна роля в подчертаването на значението на цифровото управление на заваряването в изграждането на безопасна инфраструктура по света.

Истинската иновация променя начина, по който виждаме и правим нещата. Това може да бъде незначително ергономично подобрение, нов начин за проследяване на проект или алтернативен подход към съществуващ производствен процес. Във всички случаи иновациите правят живота на потребителите по някакъв начин по-лесен и му внасят нова стойност. Това беше и водещият принцип при проектирането на водещата MIG/MAG заваръчна система на Kemppi, X8 MIG Welder, която съчетава модерна заваръчна технология със софтуер.

Пуснат през 2016 г., X8 MIG Welder беше първата заваръчна система на Kemppi с естествена връзка към базирания в облака софтуер за управление на заваряване, днес известен като WeldEye. Интегрираната IoT-базирана технология на заваръчната система позволи въвеждането на спецификации на цифрова процедура за заваряване (dWPS), което прави ненужни традиционно използваните печатни WPS документи. Заварчиците вече могат да използват безжичния потребителски интерфейс на системата в заваръчната станция, за да търсят и преглеждат спецификациите на заваръчната процедура и да ги активират, за да настроят автоматично оборудването си с правилните параметри. Новият процес, който подобрява както качеството на заваряване, така и производителността, оттогава е разработен допълнително, за да поддържа цифрови работни поръчки, които съдържат всички необходими подробности за извършване на заваръчната работа.

Местно присъствие с глобален поглед върху заваряването

Тъй като е частна семейна компания, Kemppi днес се ръководи от третото поколение, внуците на Марти Кемпи. Достигането до върха през последните седем десетилетия не би било възможно без умели хора, екипни усилия и непредубедени клиенти. Любопитството е това, което кара хората да експериментират, а трансграничното сътрудничество е това, което създава успех.

„Дядо ни каза да наемаме хора, които са по-добри от нас, и ние успяхме да го направим. Имаме над 800 топ професионалисти във Финландия, както и в чужбина. Това е източникът, в който ще намерим таланта и страстта да учудваме нашите клиенти и в бъдеще“, твърдят Тереза Кемппи-Васама и Анти Кемппи.

Глобалният начин на мислене ръководи Kemppi от ранните години. Външната търговия на фирмата започва още през 50-те години на миналия век, малко след нейното създаване. Извършени са доставки до Турция, Тайланд, Виетнам, Танзания, Перу и Чили, наред с други. Дъщерни дружества бяха открити в цяла Европа и в края на 1980 г. повече от 80% от продажбите идват от износ. Докато интернационализацията беше ускорена от второто поколение на семейството, третото поколение изгражда Kemppi в една наистина глобална компания. Местният опит се разглежда като ключов бизнес фактор.

Преди 70 години Kemppi започва като малка семейна компания. Днес Kemppi е пионер в мултинационалната индустрия, който има дъщерни дружества в 17 страни и партньорска мрежа, която обхваща над 60 страни. 

„Трябва да имате смелостта да експериментирате и да тествате границите.“

Марти Кемпи

Абонирай се и научи първи за предстоящи отстъпки

All rights reserved® 2019 - | Дару ЕООД - Варна | Development and SEO by Sky Prime