Средства за безопасност по време на заваряване

Средства за безопасност по време на заваряване

Средства за безопасност по време на заваряване

06-01-2023

Най-широко използваният, в различните производствени отрасли, метод за получаване на неразглобяеми съединения и окрупняване на изделия, е методът на съединяване на метали, чрез заваряване.

Независимо дали сте професионалист по заварки или просто любител, предпазното облекло е от изключително важно значение по време на работа със заварки. Освен добрата машина, майсторите по заваряване, трябва да използват и специални предпазни средства, осигуряващи защита и безопасна работа в процесите.

Безопасността на труда за заварчиците, обикновено се фокусира върху заваръчните изпарения, но не трябва да забравяме за ергономичността. Заварчикът често работи в тесни и предизвикателни условия, като извършва процеси по заваряване в една и съща позиция, за дълъг период от време. 

Тук, идва въпросът, как да определим ергономичността на работа?

Ергономичността на работа цели да адаптира работния процес, оборудването и околната среда към човешките нужди. По този начин, се подобрява безопасността на труда на служителите и се полагат грижи за тяхното здраве и безопасна работа. Заедно с изискванията за безопасност на труда към машините, към конструкцията и обезопасяването им, относно факторите на работната среда, трябва да се вземат в предвид и редица ергономични изисквания. Специфичните изисквания към машини, съоръжения, технологично оборудване и др. са във функция от общите ергономични изисквания и в по - големия процент от случаите ги конкретизират, детайлизират и допълват.

В основата на общите ергономични изисквания са антропометричните изисквания и изискванията по отношение на работните зони, работните пози и работните движения. Спазването им осигурява по - висока ефективност и качество на труда, по - добро усвояване на ресурсите, както и намаляване на физическата енергия на работниците.

Физическата ергономия се грижи за анатомичните и физиологичните характеристики на човека във връзка с упражненията и движението. Това включва работни пози, боравене с материали, повтарящи се движения, свързани с работата мускулно-скелетни смущения, както и цялостно здраве и безопасност. Основният факт е, че работодателите трябва да създадат работна среда, в която е възможно често да се сменя работната позиция, или да предложат начини за облекчаване на натоварването, с помощта на по-добро оборудване.

Важно е, да обърнем внимание и на факта, че всеки професионалист трябва да притежава работно облекло, което да го предпази от прехвърчане на искри, които биха могли да причинят изгаряния на кожата и други рискови инциденти. Заваръчните работи са дейности, при които се изисква добра предварителна подготовка и използване на подходящо работно облекло. Сферата на заваръчните дейности е свързана с отделяне на газове, излъчване на радиация и употреба на електрически ток, като се създават рискове от изгаряне, интоксикация, пожар или експлозия. Затова, използването на лични предпазни средства, подходяща вентилация и обучение са от съществено значение по-безопасно изпълнение на заваръчните работи. Много важно за безопасната работа при заваряване, е и защитата срещу заваръчни изпарения.

При работа със заварки, работникът трябва да използва специални предпазни средства – щит, лъче-топлозащитен и очила от „закрит тип” за защита от твърди частици при изчукване на шлаката след заварка и др.

Също така, трябва да имате предвид, че при заваряване на определени материали или работа в пространства, където свежият въздух е ограничен, трябва да се предпазвате от заваръчни изпарения, чрез заваръчна каска с дихателна система или да използвате пистолет за заваряване с екстракция на дим.

Kemppi е доказана марка в качеството на заваръчни апарати и средства гарантиращи безопасна работа при дейности свързани със заварки.

Предпазните каски, на Kemppi са няколко вида, според вида на извършваната дейност и средата на работа.

Първият вид, заваръчната каска Zeta е произведение на Kemppi, което говори за качество и защита на цялото лице. Zeta продуктът, притежава интегрирани LED работни светлини, захранвани от батерии, което е уникална функция за Kemppi, защото подобрява точността на работа и намалява умората на очите.   Каската има лек дизайн, ергономичност на върха и иновативни функции за видимост. Предназначена е за работни процеси, при които се препоръчва използването на самостоятелна заваръчна каска, вместо респираторен модел.

На първо място, лекият, тесен и добре балансиран дизайн, подобрява значително ергономичността на заваръчните работи, като облекчава напрежението върху врата и раменете.

Гама-щитът за лице предлага първокласна защита за очите и лицето ви в работна среда, където не е необходима дихателна защита. Има автоматично потъмняващи заваръчни лещи, които предлагат максимална видимост и безопасност за процесите на заваряване, шлайфане и проверка. Гама заваръчният щит е предназначен за работни среди, където не е необходима дихателна защита.

Заваръчните маски Beta e90 SH, осигуряват рентабилна безопасност при работа като предпазват напълно главата и лицето. Оборудвани са с пасивни или автоматично потъмняващи лещи, които осигуряват безопасност при работа с пълна защита на лицето и главата срещу искри и пръски, както и възможност за носене на твърдата шапка със задължителната защита на слуха при заваряване. Подходящи са за MIG / MAG, TIG, MMA методи на заваряване, плазма, рязане и смилане.

Алфа маската, представлява лека заваръчна маска с перфектен баланс. Подходяща е за MMA – TIG – MIG/MAG заваръчни процеси, залепване, рязане, шлайфане и инспекция.

Абонирай се и научи първи за предстоящи отстъпки

All rights reserved® 2019 - | Дару ЕООД - Варна | Development and SEO by Sky Prime