Имате въпроси относно TIG заваряването? Ние имаме отговори.

Имате въпроси относно TIG заваряването? Ние имаме отговори.

Имате въпроси относно TIG заваряването? Ние имаме отговори.

25-10-2023

Имате въпроси относно TIG заваряването? Ние имаме отговори.

TIG често се използва за работа, при която има строги спецификации за съответствие или естетически цели. Ако сте запознати с TIG, тогава знаете, че това е сложен процес и може да доведе до няколко въпроса и грешки по пътя. За да ги предотвратите, ето някои често задавани такива.

1. Какво не е наред с моя волфрам за TIG? Той изчезва нагоре в горелката.

Проверете полярността. Цялото заваряване на TIG с постоянен ток (стомана, неръждаема стомана и т.н.) се извършва на полярност DC-, при която TIG горелката е свързана към отрицателната (-) клема, а заземителният проводник е свързан към положителната (+) клема.

2. Какъв е идеалният ъгъл на горелката за TIG?

Праволинейно изправен е идеален, но е невъзможно да се постигне, ако искате да видите заварката си. Вместо това се стремете към ъгъл, който е удобен, но по-малък от 60 градуса. Всичко по-високо ще доведе до нестабилна дъга, аргонът ще се отклонява и няма да получите кръгла локва.

3. Защо заварките ми с TIG изглеждат изгорели или сиви?

Това се дължи на образуването на прекомерно количество оксид върху повърхността на Вашата TIG заварка. Прекомерната топлинна мощност, прекомерната сила на тока и недостатъчното газово покритие могат да допринесат за този проблем.

4. Защо моята TIG заварка е с мехурчета?

Мехурчето е газов джоб, причинен при улавянето на газове и преди охлаждането на заваръчната вана. След това газовете се разширяват и предизвикват мехурчетата. Избягвайте това, като поддържате повърхността на заваръчния шев чиста, проверявайте газовия поток и оборудването си и следете за напрежението/дължината на дъгата.

5. Защо моята TIG заварка се напуква?

Има няколко причини: 1) температурата е твърде висока по време на заваряването и се охлажда твърде бързо; 2) основният материал е склонен към остатъчни напрежения и бързо охлаждане; или 3) в заваръчния шев на вашия основен материал попада водород чрез атмосферата, защитния газ, добавъчните метали или мелничния камък.

6. Защо моята TIG заварка се разпръсква?

Разпръскването обикновено се появява при МИГ заваряване, но може да се случи и при ТИГ. Това често се дължи на замърсявания и замърсители по повърхността, които могат да предизвикат разтопения метал да се разпръсне. Преди да заварявате, не забравяйте да почистите повърхността.

Абонирай се и научи първи за предстоящи отстъпки

All rights reserved® 2019 - | Дару ЕООД - Варна | Development and SEO by Sky Prime