Най-добрият начин за премахване на пръски

Най-добрият начин за премахване на пръски

Най-добрият начин за премахване на пръски

15-08-2023

Проблем ли е прегряването на газовата дюза?

Пръските стават лепкави, когато температурите на газовата дюза са твърде високи. Ако това се случи, дюзата и контактният накрайник не могат да вършат работата си ефективно – ако са покрити с пръски, качеството на газовата защита се влошава и шансовете за слаби заварки поради порьозност се увеличават. За да не се случи това, дюзата трябва да се сменя по-често.

Знаем, че високите температури на дюзата намаляват производителността, но също така е важно да запомните, че това може да повлияе негативно на контактния връх. Дори ако накрайникът има ефективно охлаждане, прегрята дюза създава мощен ефект на пещ върху накрайника, който намалява живота му, като същевременно увеличава използването на консумативите.

 

Как измервате температурата на газовата дюза?

В миналото беше трудно да се сравнят ефективно температурите на газовите дюзи, тъй като заваръчните приложения и начини на работа могат да бъдат доста различни. Въпреки това, като направихме симулирана заваръчна дъга с фиксирано разстояние на дъгата, успяхме да постигнем непрекъсната симулация на заваряване, която ни позволи да сравним точно температурите на газовите дюзи.

При този тест температурата на газовата дюза на Kemppi Flexlite GX беше значително по-ниска.

Каква е идеалната температура на газовата дюза?

Най-добрият начин да премахнете пръските е да предотвратите залепването им. Но когато температурите на газовите дюзи започнат да се покачват към 200°, пръските стават все по-лепкави и става трудно да се отстранят. Това е важно, защото твърде много пръски вътре в газовата дюза директно причинява липсата на газов щит. И така, има ли температура, при която пръските не залепват? А една газова дюза може ли да поддържа тази температура?

По време на нашия температурен тест (вижте графиката по-горе), дюзата на Kemppi Flexlite GX остана на приблизително 150° за 6-минутен период на употреба.

Това е важно, тъй като е значително по-малко вероятно пръските да залепнат при по-ниски температури. Също така, когато температурата на дюзата остава по-ниска, консумативите се използват с по-ниска скорост и производителността на контактния накрайник остава оптимизирана за гладко подаване на тел.