Какъв тип заваряване се използва за автомобилни части?

Какъв тип заваряване се използва за автомобилни части?

Какъв тип заваряване се използва за автомобилни части?

11-07-2023

Заваряването е неразделна част от множество индустрии, включително автомобилния сектор като цяло и в частност автосервизите. Отличните заварки са от решаващо значение в автомобилната сфера, като допринасят за безопасността, надеждността и външния вид на всяко превозно средство.

ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА ЗАВАРЯВАНЕ В АВТОМОБИЛИТЕ

Ето някои от приложенията за заваряване на превозни средства:

  • Заваряване на рама или калник: При тяхната повреда, обикновено се изрязва повредената част и се заменя с друга, която трябва да се завари и безопасно да се ремонтира.

  • Заваряване на изпускателната система: Тя ръждясва и се образуват дупки, поради възрастта, влагата и употребата. Понякога това изисква да се отреже, да се затегне и да се направи заварка. 

  • Заваряване на джанти: Преминаването през твърде много дупки може да напука джантите и опитен ВИГ заварчик може да ги поправи.

Какъв тип заваръчно оборудване се използва обикновено при автомобилните заварки?

Намирането на подходящ заварчик за работа с каросерия не е толкова лесно, колкото звучи. Няма недостиг на различни мнения по темата, но кратко обяснение на различните видове заваръчни процеси може да ви помогне при избора.

Експертите по заваряване са съгласни с едно нещо: няма един единствен процес на заваряване, подходящ за всяко автомобилно изискване. Някои са по-лесни за научаване, докато други предлагат предимството, че са по-евтини.

Ето трите най-добри вида заваряване, които трябва да имате предвид при автомобилното заваряване:

TIG ЗАВАРЯВАНЕ

Заваряването с волфрамов инертен газ (TIG) е чисто и прецизно, но е предизвикателство за научаване. Волфрамов електрод създава заваръчната дъга, а добавъчният метал създава сливането между двете метални части. Друг традиционен недостатък на TIG заваряването е цената на оборудването. Сега обаче има налични висококачествени единици на разумна цена.

Например, инверторният ТИГ заваръчен апарат Minarc Tig 200 EVO

предлага отлична работа с дълъг захранващ кабел (над 100 м) и безпроблемна работа при захранване от генератор, което позволява на автомобилните техници да заваряват почти навсякъде. MinarcTig Evo поддържа два заваръчни процеса – ВИГ и РЕД заваряване с всички видове електроди и има възможност за регулиране на тока от панела, от разстояние (с „дистанционно”) и от ръкохватката.

 Той е с намалена цена от 4884.00 лв 

МИГ ЗАВАРЯВАНЕ

Работи добре за много автомобилни проекти. Инертният газ за метал (MIG) е може би най-доброто средство за заваряване на каросерии. Той използва защитен газ и добавъчен материал в тел, подавана директно през заваръчния апарат. MIG е по-бърз от повечето други методи за заваряване и много по-лесен за научаване. Тъй като MIG заваряването е процес с една ръка, винаги имате другата ръка свободна за маневриране на инструменти и материал.

Повечето опитни заварчици са съгласни, че MIG е методът за заваряване за повечето ремонти на каросерии. Работи добре върху широк спектър от метали и е подходящ за бързи ремонти. MIG може лесно да се справи с материалите, използвани в автомобилните каросерии, без да жертва силата или външния вид.

Най-новите машини за МИГ заваряване също имат опции, които ги правят най-добрият избор за автомобилните заварки. Например Minarc Mig EVO 200 с бренер MMG 22 3m, масакабел 16 mm² 3 m, предлага три различни процеса на заваряване: Аргон защитен газ и смес от Аргон и СО2, и опция за заваряване на алуминий. Той също така е много лесен за работа, след задаване дебелината на ламарината, вид на материала и шева. Друго предимство е автоматичен и ръчен режим на работа, което е чудесно за предотвратяване на умората на ръцете при дълги пробези, като заваряване на четвърти панели или подове в каросерии на автомобили.

Какъв тип заваряване се използва за автомобилните рами?

Двете най-жизнеспособни опции за заваряване на автомобилни рами са процесите на заваряване TIG и MIG. Изборът на по-добър метод се затруднява от различните фактори, които могат да определят качеството на заваръчния шев. Те включват, но не се ограничават до:

Набор от умения на заварчик

Избор на пълнежен материал и взаимодействието му с основния материал

Самият процес на заваряване

Техниците по заваряване понякога развиват уменията си в специфични процеси на заваряване и може да не са толкова опитни в други. Що се отнася до избора на добавъчен материал, има повече видове добавъчен материал, достъпен за процеси на заваряване TIG, отколкото за MIG.

Как пълнежният материал влияе на джантите на автомобила зависи от приложението. Например, възможно е да заварявате повечето щамповани стоманени джанти с MIG или TIG метода. Но когато джантите имат опори за тръби от хром и молибден или сложни извивки, както при състезателните джанти, TIG заваряването е по-добър вариант. TIG също ще осигури по-добри резултати при джанти на превозни средства с чувствителни на топлина високолегирани стомани, които могат да бъдат податливи на пукнатини.

Дали да използвате процеса на заваряване MIG или TIG за рами на превозни средства също зависи от материала и неговата употреба. С други думи, ако заварявате тежкотоварна индустриална рама или такава, която ще се използва само за типичното пътуване до работа, тогава MIG заваряването най-вероятно е вашият по-добър избор.

Въпреки това, ако джантите или рамите ще бъдат подложени на екстремни състезателни или офроуд дейности, ще бъде по-добре да заварите джантите си с TIG.

Абонирай се и научи първи за предстоящи отстъпки

All rights reserved® 2019 - | Дару ЕООД - Варна | Development and SEO by Sky Prime