Как да избереш най - подходящата заваръчна машина за теб?

Как да избереш най - подходящата заваръчна машина за теб?

Как да избереш най - подходящата заваръчна машина за теб?

27-12-2022

За много майстори това е просто незаменим инструмент. С него можете да направите метална ограда, заварени тръби, висящи контури на гаража и много други. Повечето хора купуват такова оборудване за първи път и просто не знаят как да изберат заваръчна машина. Има достатъчно важни детайли, за които трябва да следим. Нека да разгледаме този въпрос по-подробно и да разберем как да направим успешна покупка и да не направим грешка.

Нека да започнем с инверторни заваръчни апарати.

Този вид заваръчни машини стана широко разпространен напоследък, защото принципът на работа на инвертора е доста лесен. Входящият ток се отстранява чрез полупроводник и след това се заглажда със специален филтър. Това ви позволява да конвертирате постоянен ток с честота 10 пъти повече. По правило,  може да бъде 10 или повече килохерца. Преминавайки през специален трансформатор, напрежението намалява и се увеличава силата на тока. Това позволява оптимални резултати при заваряване.

Тъй като изборът на машина за заваряване не е толкова лесен, колкото изглежда на пръв поглед, и това особено важи за инверторите, трябва внимателно да обмислим покупката. Особено сега, когато на пазара има толкова много избор. Заваръчните машини имат различни разходи, мощност и други параметри. Ето защо, трябва да решите точно за какви цели и под какъв товар устройството ще работи. 

Нека да разгледаме детайлите по-подробно.

Какво трябва да знаете, когато купувате инвертор.

Ако възнамерявате да използвате заваръчната машина за заваряване у дома, тогава най-вероятно нямате нужда да купувате професионален инструмент. Това се дължи на факта, че инверторът за професионални цели е много по-мощен, по-продуктивен и ефективен.

Един от най-важните параметри е коефициентът на ефективност. Съвременните инвертори имат доста висока ефективност, приблизително 85-95%. Следователно, колкото по-голям е процентът, толкова по-малко енергия се губи и е толкова по-икономичен. Колкото по-висок е коефициентът на полезно действие (КПД), толкова по-ниски са енергийните разходите. Т.е. апаратът е много по-икономичен. 

Друг важен показател, е времето на непрекъсната работа на уреда. За професионална работа този параметър е много важен. Много е важно също и  използването на различен диапазон от електроди с регулираща силата на тока. Оптималният обхват може да се разглежда като 50-250 А. 

Често се прави грешката да се купи машина, която няма възможност за плавно текущо регулиране, което прави процеса на заваряване много по-труден. За да се избегне това, е необходимо, по време на тестването, да се провери доколко тази функция работи стабилно. Поради наличието на микропроцесори, дъгата трябва лесно да се запали и стабилизира. За да избегнем такъв проблем, то машината трябва да има автоматичен горещ старт за предотвратяване залепването на електрода.

Струва си да обърнем внимание на факта, че шевът трябва да бъде с високо качество. Това е основното условие за всички инвертори в различни ценови диапазони. Трябва да има възможност за лесно задаване на дебелината на ламарината и формата на шева. Купете добре позната марка и не се хващайте за най-евтините модели, особено ако им се предлагат спиращи дъха отстъпки. Все пак най-важното е машината да е здрава и с дълъг живот на ползване. Знаем, че евтиното в крайна сметка винаги ни излиза по-скъпо.

Когато купувате заваръчна машина, трябва да знаете, че основното й предимство е заваряването на голямо разнообразие от материали. Със заваръчни машини Kemppi може да работите със следните телове: Fe, Fe-тръбно-флюсова, неръждаема стомана, Al и CuSi. 

Изключително важно е да се вземе под внимание широк обхват на управление на мощността по време на работа, в това отношение най-добрите инверторни заваръчни машини имат такава функция като плавно регулиране. По този начин се поддържа стабилна заваръчната дъга независимо от промените на напрежението, при различни положения и дори при лоши условия. 

Каква трябва да бъде защитата?

Всички заваръчни машини, независимо от ценовия диапазон, трябва да бъдат защитени от външни фактори. Това се отнася за прах, вода, промишлени отпадъци, от удари и други. Всеки модел има свой собствен етикет (IP). Пред този надпис трябва да има две цифри, например IP23S. 2 в този случай означава, че в корпуса няма да попаднат предмети по-големи от 12 милиметра. Втората цифра, в нашия случай тя е единицата 3, означава, че водата, която пада вертикално на заваръчната машина няма да й навреди и устройството стои неподвижно по време на водения тест. В този случай водата дори под ъгъл от 60 градуса, не прониква в апарата. Предпочитат се модели IP23S, които имат най-висока степен на защита. За да се постигне рейтинг IP23S, машината трябва да премине много строги тестове, като например да издържи на излагане на водни струи без повреда.

Степен на защита IP23S прави машината подходяща за използване в много тежки среди, както и на открито, и значително допринася за цялостната надеждност и дългия живот на машината.

Не забравяйте за производителя, както вече бе отбелязано по-горе, доказаната марка е много по-добра от някоя неизвестна. Вече знаете как да направите правилния избор, така че няма да имате проблеми.

Абонирай се и научи първи за предстоящи отстъпки

All rights reserved® 2019 - | Дару ЕООД - Варна | Development and SEO by Sky Prime